Positief Coachen

Winnen, verliezen en alle spanningen die bij een sportcompetitie komen kijken, moeten het plezier op een sportveld niet bederven, maar juist versterken. Dat klinkt simpel, maar er komen heel veel aspecten bij kijken. Hoe motiveer je jouw spelers of jouw eigen kind? Hoe ga je om met winst en verlies? En welke vaardigheden heb je daar allemaal bij nodig?

Initiatieven

Workshop ‘Positief Coachen’

Steven is psycholoog en coach, waarbij hij mede door zijn topsportachtergrond als basketballer een bovengemiddelde interesse heeft in Performance Psychology & Coaching. In de workshop is Steven met het technisch kader van sportverenigingen in gesprek gegaan over verschillende coachvormen. Waaruit bestaat een coaching stijl? Hoe inspireer je sporters? En hoe oefen je invloed uit op een positieve sportcultuur? “Uitkomsten uit de wetenschappelijke literatuur hebben we daarbij vertaald naar concrete gedragingen. Dit heb ik op een interactieve manier samen met de aanwezige coaches en trainers besproken. Vooral om te kijken hoe het voor hun specifieke situatie toepasbaar is”, licht Steven toe.

Maurice Pot van SV Spakenburg was een van de deelnemers aan de workshop. “Met diverse professionals en vrijwilligers binnen onze (jeugd)voetbalopleidingen geven we veel aandacht aan de voetbaltechnische, tactische en fysiek-motorische ontwikkeling van spelers. Bij deze workshop hebben we wat meer de focus kunnen leggen op het (sport)psychologische verhaal, toch een vak apart!” Henk Koelewijn – ervaren coach bij handbalvereniging HVBS – geeft daarnaast aan dat bij alle deelnemers het belang van plezier, sociale veiligheid en positiviteit centraal stond. “En wat voor mijzelf eruit kwam, waar ik nooit over had nagedacht, is dat je kinderen kunt betrekken bij een training of wedstrijd. Je geeft ze meer verantwoordelijkheid, wat zorgt voor meer betrokkenheid. Dit is goed voor hun ontwikkeling”, voegt Henk eraan toe.

Het Sportplatform Bunschoten biedt graag ruimte aan workshops zoals die van Steven. Zogezegd kan het belang van een positieve sportcultuur niet genoeg benadrukt worden. Zo’n cultuur komt tot uiting op en langs het veld, maar creëer je met iedereen binnen de vereniging, in alles wat je doet. En positief coachen is daar absoluut een mooi voorbeeld van.