LHBTQI+ op jouw vereniging

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat lhbtqia+-jongeren, vergeleken met andere jongeren, vaker slachtoffer zijn van pesterijen, discriminatie en geweld. Zij voelen zich bijvoorbeeld op school, op straat of tijdens het uitgaan onveilig. Ook ervaren zij doorgaans meer angst, depressie, paniekaanvallen en suïcidaliteit dan andere jongeren. Een belangrijke periode van hun leven, waarin zij bezig zijn met identiteitsvorming, vriendschappen aangaan en zich oriënteren op de toekomst, wordt gekleurd door onveilige ervaringen en onbegrip van sommige mensen in hun omgeving.

Een veilige omgeving

Het is belangrijk om samen te werken om school en andere plekken waar jongeren zijn en samenkomen, veilig te maken. Actief bijdragen aan een veiligere omgeving voor lhbtqia+-jongeren kan op verschillende manieren.

Acceptatie en inclusiviteit: wat zeggen de cijfers

Vanuit het Sportakkoord wordt sportdeelname van onder andere de LHB-groep (lesbische, homoseksuele en biseksuele personen) gemonitord. De cijfers uit 2018 laten zien dat deze groep niet veel lager scoort wat betreft wekelijkse sportdeelname en qua voldoen aan de beweegrichtlijnen. Het clublidmaatschap van de LHB-groep ligt met 19% echter wél een stuk lager dan bij de totale bevolking (28%). Het Mulier Instituut doet al jaren onderzoek naar de ontwikkelingen in gender en inclusiviteit in de sport. Dat omvat ook de inclusiviteit ten aanzien van seksuele voorkeur en genderidentiteit, zoals lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse personen en queer (LHBTIQ+). De + achter LHBTIQ geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar de LHBTIQ voor staan.

Initiatieven:

Beleef een onvergetelijke dag vol kleur, diversiteit en inclusie tijdens de sprankelende Anders-om Dag op 30 juni 2023 bij B&B ‘Het Goede Leven’ in Eemdijk!

Dit bijzondere evenement is speciaal ontworpen om de LHBTQI+ community te vieren en te ondersteunen, ook op jouw vereniging. Kom en vier samen met ons deze dag, die voor iedereen is bedoeld, en ontdek hoe we samen kunnen bouwen aan begrip, respect en verbondenheid.

Voor meer informatie zie menu-optie IkBenZo

Aanmelden: Het event is gratis, maar we vinden het fijn als je je van tevoren wil aanmelden. Dan weten wij waar we ongeveer op kunnen rekenen en daar het event op inrichten.