Ouderen in beweging

We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden. Daarom bieden we allerlei activiteiten aan waar mensen elkaar ontmoeten. Want ouder worden doen we samen!

Initiatieven

Nationale Beweegweek voor Ouderen

Van 8 t/m 12 mei 2023 was de Nationale Beweegweek voor Ouderen! NBSS heeft in samenwerking met Nationaal Ouderenfonds, het Sportplatform en Lokaal Preventieakkoord Bunschoten en de Boei een aantal initiatieven uitgezet met als doel: Samen de beweegrichtlijnen halen in de gemeente!

We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om op een actieve manier ouder te worden.

Nationaal Bureau Sport Stimulering heeft een beweegdobbelsteen ontwikkeld welke in het kader van de Nationale Beweegweek voor Ouderen zijn rondgebracht bij De Haven, King Arthur groep en andere plekken waar ouderen samenkomen zoals De Boei, De Bron en Boulamis. Via deze weg kunnen de ouderen op een laagdrempelige manier samen bewegen. De ouderen van De Haven hebben hier kennis mee mogen maken. Zij vonden het een leuke speelse manier van oefeningen doen. Door de dobbelsteen doe je altijd weer een andere oefening.

Daarnaast werden gedurende de week alle activiteiten in senioren in de gemeente Bunschoten uitgelicht. Deze zijn ook zichtbaar in het overzicht hieronder.

Bunschotense Balkon Beweegdag

De Balkon Beweegdag op 9 mei voor de mensen bij Op Ree kon helaas niet door gaan vanwege de regen. De bewoners van de aanleunwoningen waren erg enthousiast, daarom vindt op dinsdag 23 mei de nieuwe Balkon Beweegdag plaats op de parkeerplaats van Op Ree! Via deze weg hebben we toch mensen in beweging gekregen en aandacht besteed aan het hebben van een gezonde levensstijl op latere leeftijd.

Wandelfit: ‘Een stok achter de deur en ook nog eens heel gezellig!’

Op advies van haar fysiotherapeut meldt Thea zich in oktober 2018 aan voor het dan relatief nieuwe project Wandelfit. Ze heeft borstkanker achter de rug en is daardoor conditioneel achteruitgegaan. Wandelfit blijkt een schot in de roos voor Thea. “Elke woensdag wandelen met Wandelfit geeft me een stok achter de deur. En het is ook nog eens heel gezellig!”

Wandelfit is een initiatief van de gemeente Bunschoten en het Fysiohuis, om inwoners van de gemeente aan het bewegen te krijgen. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier, wat Wandelfit perfect maakt voor mensen met bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten of een verminderde conditie, zoals Thea. En eigenlijk is iedereen welkom die zin heeft om te wandelen en dit graag samen doet met gelijkgestemden.

In de praktijk betekent Wandelfit dat er iedere woensdagochtend vanaf elf uur een wandeling start, verdeeld over twee groepen. Eén groep wandelt een korte route, van maximaal twee kilometer; de andere groep een route van maximaal vier kilometer. Na afloop drinken de deelnemers een kopje koffie samen. De gelopen route varieert per week. “Wandelen gaat wel, maar gewoon niet te lang”, begint Thea. Ze is daarom blij dat er een korte en lange route is. “Dan hoef je jezelf ook niet groter voor te doen dan je bent. Het geeft me een goed gevoel dat het me nog steeds lukt om de routes af te leggen. Er is geen druk: er wordt echt naar je geluisterd en gekeken.”

Ook het sociale aspect maakt Wandelfit een mooie opstap om te bewegen. Thea: “Ik heb door Wandelfit veel mensen ontmoet. Vooral tijdens coronatijd was het erg gezellig dat je elkaar weer tegenkwam. De wandelingen zijn voor iedereen vriendelijk en toegankelijk. “Op een gegeven moment gingen er zelfs kennissen mee lopen, met een rollator! Je leert het hele dorp kennen. Je komt op plekjes waarvan je denkt: ‘hé, daar ben ik nog nooit geweest!’”

Wat ze te zeggen heeft tegen mensen die twijfelen om mee te wandelen? Eén woord: proberen! “Begin met de korte route als je een rugzakje hebt. Als deze te soft is, ga dan gezellig mee met de lange route. Het contact met elkaar, door het samen wandelen, brengt nog veel meer energie. En de begeleiding is zorgzaam en positief. Ze houden goed in de gaten dat iedereen het volhoudt”, besluit Thea.

Lijkt het jou ook leuk om een keer of regelmatig mee te wandelen? Wandel vrijblijvend mee: aanmelden is niet nodig! Voor meer informatie kijk op de site van het Fysiohuis of neem contact men hen op via de mail (info@fysiohuis.nl) of telefoon (033 29 82 594)

Wil jij ook graag jouw beweegervaring bij een interventie of sportvereniging met Bunschoten delen? Schroom niet en stuur een mail naar info@sportplatformbunschoten.nl