Kies je Sport

Sporten en bewegen is leuk en gezond. Met Kies je Sport brengen we gezamenlijk de basisschooljeugd structureel meer aan het bewegen. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met de diverse sportaanbieders die de gemeente Doetinchem rijk is. Wij bieden ieder kind de mogelijkheid om zijn of haar talenten te ontdekken door mee te doen aan allerlei Kies je sport activiteiten. Bij de activiteit staat vermeld of deze óók geschikt is voor kinderen die aangepast sporten. Of dat de activiteit exclusief bedoeld is voor aangepaste sporters.

Kies je Sport is bedoeld voor kinderen uit groep 3 t/m 8 van de basisscholen in de gemeente Doetinchem. Tijdens Kies je Sport kunnen kinderen verschillende sporten ‘uitproberen’. Bij een sportcursus mogen kinderen drie keer een sport ervaren. Basisschoolkinderen ontvangen altijd het bekende ‘Kies je Sport-boekje’ voorafgaand, via de scholen. Samen met de verenigingen gaan wij op ontdekking om te zien welke sport bij het kind past.

Via een online omgeving kunnen de kinderen zich aanmelden via www.sportinbunschoten.nl/kies-je-sport. Dit is ook de website waar de doelgriep zich kan melden om vervolgens deel te kunnen nemen aan één of meerdere proeflessen. De proeflessen zijn voor kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisschool van 6 t/m 13 jaar.

Trainers voor de Klas

Daarnaast wordt in Bunschoten ook Trainers voor de Klas uitgevoerd, waarbij trainers van verschillende sportverenigingen langskomen tijdens de gymles op basisscholen. Zij verzorgen daar kennismakingstrainingen, zodat de kinderen gewendraken met het lokale sportaanbod én de bijbehorende trainers en trainingsmethoden. Een ideale eerste opstap richting een lidmaatschap bij een sportvereniging.

Heeft u als vereniging interesse om ook deze workshops te verzorgen? Laat het ons weten via het contactformulier!

Achtergrondinformatie

Katrijn Opstoel (Universiteit Gent) onderzocht de sportkeuze van 6.000 kinderen tussen de 9 en 12 jaar. Opmerkelijk resultaat van dit wetenschappelijk onderzoek is dat ouders van jonge kinderen de keuze voor een sport niet of nauwelijks op basis van hun motorische eigenschappen bepalen. Een gemiste kans, omdat kinderen hierdoor niet de sport beoefenen waar ze de meeste aanleg voor hebben en die ze leuk vinden: twee belangrijke voorwaarden om langer met een sport door te gaan. Onderzoekster Katrijn Opstoel: “Ouders hebben vaak vastomlijnde ideeën over de sport voor hun kind. Ook is het belangrijk wat de omgeving doet. Gaan de vriendjes voetballen? Dan mijn kind ook”.

Kiezen voor de “juiste” sportvereniging

Door de drempels om met sporten te beginnen te verlagen en kinderen een sport te laten beoefenen waar ze (zoveel mogelijk) succesbeleving uit halen, stimuleer je ze richting een gezonde en actieve leefstijl. Een gezonde en actieve leefstijl heeft als effect dat kinderen lid worden en langer lid blijven bij de voor hun ‘juiste’ sportvereniging.

Het zou dus mooi zijn als ieder kind de sport doet die goed bij hem of haar past. Maar hoe komt een kind daarachter? Met een individuele sportkeuzetest. We verlagen eerdergenoemde drempels door bij kinderen in de klas te testen welke sport het beste bij ze past en waar ze dus de meeste succesbeleving – en daarmee plezier – uit zullen halen. Doel hierbij is om kinderen en ouders uit te dagen om bewuster na te denken over de sport die ze (voor hun kind) kiezen.

Daarnaast organiseren we Trainers voor de Klas, waarbij trainers van verschillende sportverenigingen langskomen tijdens de gymles op basisscholen. Zij verzorgen daar kennismakingstrainingen, zodat de kinderen gewendraken met het lokale sportaanbod én de bijbehorende trainers en trainingsmethoden. Een ideale eerste opstap richting een lidmaatschap bij een sportvereniging.

Aan het einde van het leerjaar worden leerlingen bovendien uitgenodigd om deel te nemen aan een Kies je Sport-cyclus. Gratis en vrijblijvend mogen zij proeftrainingen volgen bij lokale sportverenigingen. Middels deze drie stappen maken we het sportkeuzetraject laagdrempelig en overzichtelijk, waardoor de kans aanzienlijk groter is dat kinderen direct de juiste sportkeuze maken.

  • De eerste stap is het afnemen en analyseren van de Sportkeuzetesten, welke wij uitvoeren bij alle groepen 4 uit het dorp. De test bestaat uit een 8-tal motorische testen en één grote sociaal-emotionele test. Aan de hand van de uitkomsten van de testen, meten wij welke 2 sporten goed bij het kind passen en in welke 2 sporten het kind zich kan ontwikkelen. Hiervoor schrijven wij vervolgens een advies aan het kind.;
  • De tweede stap is Trainers voor de Klas, waarbij wij verenigingen uitnodigen om een lesje te geven van hun sport aan alle groepen 4 in Bunschoten. De trainer van de vereniging komt dan naar de gymzaal toe, om de kinderen zo laagdrempelig mogelijk kennis te laten maken.
  • De laatste stap is Kies je Sport, waarbij verenigingen de mogelijkheid krijgen om laagdrempelig proeflessen aan te bieden aan kinderen uit groep 3 t/m groep 8. Kinderen kunnen zich via de website aanmelden en kennis maken met verschillende sporten.